Kosmetyki profesjonalne

Chemia w kosmetykach

  • masaz-klasyczny-kielce

    Kosmetyki często zawierają one substancje drażniące i niebezpieczne dla zdrowia. Substancje te występują pod wieloma nazwami według międzynarodowego nazewnictwa INCI.
    Poniżej zostały wymienione najistotniejsze i najczęściej poja­wiające się w kosmetykach konwencjonalnych substancje szkodliwe:
    Formaldehyd - trujący gaz drażniący drogi oddechowe i oczy, uwalniający się z formaliny.
    W produktach kosmetycznych jest stosowany jako środek bakteriobójczy oraz konserwant. Najczęściej występuje w lakierach do paznokci czy produktach do pielęgnacji i stylizacji włosów. Może także pojawić się w płynach do kąpieli, kosmetykach kolorowych oraz samoopalaczach.
    Formalina - jest stosunkowo silnym alergenem kontaktowym, który może powodować podrażnienia układu oddechowego i oczu. Przy długotrwałym stosowaniu nawet nie- wielkie dawki mogą powodować przejściowe podrażnie­nia skóry lub długotrwałe alergie skórne w postaci rumieni i wyprysków.
    Formalina przyspiesza proces starzenia się skóry, jak również jest podejrzewana o działania rakotwórcze.

    Wyżej wymienione lub uwalniacze formaldehydu można znaleźć na etykietach pod nazwami:
    Benzylhemiformal
    5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane = Bronidox
    Diazolidinyl Urea
    Imidazolidinyl Urea
    Quanternium-15
    DMDM Hydantoin
    Methenamine
    Glutaral
    Hexetidine
    Iodopropynyl Butylcarbamate

    Konserwanty
    Dla trwałości kosmetyków i bezpieczeństwa ich stosowania ważne są konserwanty, bez których w kosmetykach rozwijałyby się grzyby i pleśnie.
    To powodowałoby utratę jakości produktów oraz nieprzyjemne reakcje skórne, a nawet choroby.
    Niestety konserwanty też stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Większość konserwantów jest bardzo silnie działającymi substancjami, które mogą powodować reakcje alergiczne.
    Dodatkowo trwają badania nad ewentualnym związkiem z niektórymi chorobami nowotworowymi.

    W kosmetykach naturalnych stosowane są wyłącznie substancje dopuszczone do stosowania w produktach naturalnych przez Ecocert oraz inne jednostki certyfikujące.

    Są to: Potasium Sorbate oraz Sodium Benzoate (stosowane są m.in. do konserwowania żywności) oraz Dehydroacetic Acid.

    Syntetyczne konserwanty na etykietach można znaleźć pod nazwami:
    Methyldibromoglutaronitrile
    Imidazolidinyl Urea
    Diazolidinyl Urea
    Cetylpyridinium Chloride
    Chlorhexidine
    Methylchloroisothiazolinone
    Methylisothiazolinone
    Triclosan
    2-Bromo-2-Nitropropane-1,3 Diol
    Phenoxyethanol
    Cetrimoniumbromide

    Parabeny

    Parabeny należą do najskuteczniejszych i bardzo popularnych konserwantów w kosmetykach konwencjonalnych. Uniemożliwiają rozwój pleśni i grzybów.
    Parabeny występują w większości kosmetyków. Szczególnie dużą ich zawartość mają kremy nawilżające czy mydła.
    Substancje te mają zdolność gromadzenia się w skórze i przy intensywnym stosowaniu mogą okazać się szkodliwe.

    Parabeny należą do najczęstszych alergenów, a ich stosowanie może powodować uwrażliwienie skóry na działanie czynników zewnętrznych.
    Odczyn alergiczny może być szczególnie silny na skórze wystawionej na działanie promieni słonecznych i objawia się zaczerwienieniem, pok­rzywką, wypryskami i towarzyszącym tym podrażnieniom świądem.

    Parabeny na etykietach można znaleźć pod nazwami:
    Methylparaben
    Ethylparaben
    Propylparaben
    Butylparaben
    Isobutylparaben
    Benzylparaben

    Lanolina

    Lanolina to substancja natłuszczająca zaliczana do wosków o pochodzeniu zwierzęcym. Uzyskiwana jest z substancji wytwarzanej przez gruczoły łojowe pokrywające wełnę owczą. Sub­stan­cja ta ma postać biało-żółtego tłuszczu stałego o charakterystycznym zapachu.
    Lanolina jest składnikiem wszelkiego rodzaju produktów kosmetycznych stanowiąc skuteczny emulgator oraz substancję nawilżającą i natłu­szczającą. Najczęściej występuje w maściach i kremach nawilżających, produktach do pielęgnacji włosów, szminkach, zmywaczach do paznokci i dezodorantach.
    Lanolina może powodować podrażnienia i alergię skórną. Uczulać mogą również kosmetyki do higieny intymnej z zawartością lanoliny. Zmiany alergiczne objawiają się przede wszy­stkim długotrwale występującymi wypryskami. W skrajnych przy­pa­dkach u osób wrażliwych może powodować atopowe zapalenie skóry.

    Lanolinę na etykiecie można znaleźć pod nazwą:
    Lanolin
    Parafina
    Parafina jest otrzymywana w procesie destylacji ropy naftowej. W kosmetyce stosowane są postacie mięk­kie, twarde i płynne.
    Parafina występuje powszechnie w kosmetykach konwencjonalny z powodu dostępności i niskiej ceny.
    W wersji płynnej stosowana jest bezpośrednio przy zabiegach kosmetycznych i ciepłolecznictwie. W wersji miękkiej i twar­dej można ją znaleźć w kremach do twarzy, pomadkach czy fluidach pod makijaż. Skutecznie wyrównuje nie­rów­noś­ci skóry i przebarwienia, ale jed­no­cześ­nie pokrywa skórę trudną do usunięcia powłoką, nieprzepuszczalną dla wody i gazów. Skóra pod nią wydaje się być miękka i gładka, ale jej oddychanie wraz z pozostałymi procesami życiowymi, jest uniemożliwione. Po zas­to­so­wa­niu parafiny, skóra może być ponadto bardziej wrażliwa na działanie pro­mie­ni sło­necz­nych.
    Sama parafina nie jest alergenem, ale jej stosowanie prowadzi do wielu szkodliwych procesów w skórze, związanych z intensywnym rozwojem bakterii bez­tle­no­wych.
    Powoduje podatność na zaskórniki i zmiany trądzikowe. Parafina powoduje kumulację toksycznych produktów przemiany materii, prowadząc do jej przedwczesnego sta­rze­nia się. Organizm ludzki nie potrafi przet­wo­rzyć i wydalić cząsteczek parafiny, po­nie­waż nie ulega ona roz­kła­do­wi biologicznemu. W związku z tym jest magazynowana w wątrobie, nerkach i węzłach chłonnych. Podejrzewana jest też o udział w powstawaniu zmian nowotworowych.

    Parafinę na etykiecie znaleźć można pod nazwami:
    Paraffin Oil
    Parrafinum Liquidum
    Synthetic Wax
    Paraffin
    Isoparaffin
    Podobne działanie do samej parafiny maja inne produkty ropopochodne, które znaleźć można pod nazwami:
    Mineral Oil, czyli olej mineralny (mieszanina ciekłych węglowodorów);
    Vaseline, Petrolatum, czyli wazelina (mieszanina węglowodorów parafinowych);
    Ceresin, czyli cerezyna (rafinowany wosk ziemny);
    Cera Microcristallina, czyli wosk parafinowy;
    Ozokerite, czyli ozokeryt (wosk ziemny);
    Isododecane;
    Isohexadecane;
    Isobutane, Isopropane - czyli węglowodory alifatyczne – wszelkiego rodzaju gazy powstałe podczas rafinowania oleju mineralnego, często używane w aerozolach.


    Oleje silikonowe

    Silikon ma postać bezbarwnych i bezwonnych olejów lub wosków.

    Silikony są stosowane w droż­szych produktach kosmetycznych. Dają poczucie gładkości i wyrównują niedoskonałości. Są dodawane do kremów nawilżających, baz i fluidów pod ma­ki­jaż a także do produktów do pie­lę­gnacji i stylizacji włosów.

    Zadaniem silikonów jest stworzenie ochronnego filmu na skórze lub włosach bez zatykania porów. Jednakże ich użycie przez osoby o wrażliwej skórze z tendencją do wyprysków, zaskórników i zmian trądzikowych, może powodować nasilenie objawów. Ponadto silikony nie ulegają rozkładowi biologicznemu i gromadzą się w tkankach organizmu.

    Najstarszym i najbardziej znanym silikonem jest Dimethicone, niemniej jednak w kosmetyce korzysta się z szerokiej gamy olejów silikonowych.
    Na etykietach można je roz­po­znać po następujących końcówkach:

    ...methicone
    ...siloxane
    ...silanol
    ...silicone

    SLS oraz SLES

    SLS- (Sodium Lauryl Sulfate) to drażniący, agresywny detergent stosowany z powodzeniem w chemii gos­po­dar­czej i prze­mysłowej.
    SLS ma silne właściwości uczulające i draż­niące; wysusza skórę, powoduje świąd, rumień, a w skrajnych przypadkach też atopowe za­pa­le­nie skóry. W jamie ustnej może powodować owrzodzenia. Jego obecność w szamponach jest przyczyną powstawania łupieżu, swędzenia skóry głowy oraz łamliwości i wypadania wło­sów.
    SLES (Sodium Laureth Sulfate) to substancja pokrewna produkowana z tlenku etylenu, będąca po­chodną ropy naftowej. Z uwagi na silne właściwości spieniające, jest obecna w większości kos­me­ty­ków myjących – żelach i mydłach, płynach i olej­kach do kąpieli, szamponach, płukankach do jamy ustnej a nawet tonikach do usuwania makijażu.
    Zarówno SLS jak i SLES wchodzące w skład kosmetyków mogą być zanieczyszczone rako­twórczym dioksanem (dioxane) o dzia­ła­niu muta­gennym.


    Na etykietach obecność SLS i SLES można poznać po następujących nazwach:

    Sodium Lauryl Sulfate
    Sodium Laureth Sulfate
    Poliethylene glycol
    PEG (glikol polietylenowy) jest bez­bar­wną, higroskopijną cieczą lub ciałem stałym, stosowanym w przemyśle kosmetycznym na sze­roką skalę jako rozpuszczalnik, emulgator i śro­dek zwiększający lepkość ciekłych pre­pa­ra­tów. Jest często stosowanym emulgatorem oraz substancją myjącą we wszelkich pre­pa­ra­tach do pielęgnacji ciała. Efektem ubocznym działania PEG są stany zapalne atakujące głównie skórę twarzy i pach­win.
    PPG (glikol polipropylenowy) jest alkoholową, bezbarwną i bezwonną cieczą o wysokiej lepkości. Tworzy na po­wierz­chni skóry film zapobiegający ubytkowi wody z naskórka. PPG nadaje kosmetykom konsystencję emulsji. Substancja ta jest szeroko stosowana jako emulgator w pastach do zębów, płynach do płukania ust oraz dezodorantach w sztyfcie.
    Do produkcji zarówno PEG jak i PPG używany jest tlenek etylenu, trujący gaz. Mogą one też być zanieczyszczone dioksanem (czyli eterem) lub zawierać nieprzereagowane cząsteczki tru­jącego gazu. Zarówno dioksan jak i tlenek etyl­enu uszkadzają strukturę genetyczną komórek i zostały uznane za substancje ra­ko­twór­cze.
    Obie substancje PEG i PPG wpływają na uwraż­li­wie­nie skóry na zanieczyszczenia oraz drażniące substancje zawarte w kosmetykach.
    Składniki zawierające glikol polietylenowy oraz glikol polipropylenowy można znaleźć pod naz­wami:


    PEG-.... np. PEG-40 Sorbitan Diisostearate
    PPG-.... np. PPG-15 Stearate
    składnik z końcówką “...eth” np. Laureth-4
    Chemiczne filtry UV
    Chemiczne filtry UV są główną przyczyną fotoalergicznej egzemy kontaktowej. Pod­raż­nie­nia skóry z kolei sprzyjają przenikaniu substancji przez naskórek. Chemiczne filtry UV cechują się małym ciężarem cząsteczkowym i są w stanie przenikać przez nas­kó­rek do wnętrza organizmu.
    Badania dowodzą, że sto­so­wa­nie syntetycznych filtrów powoduje zmiany hor­mo­nal­ne.
    Oxybenzone występują w INCI pod nazwami:
    Benzophenone – 3
    Benzophenone – 4
    Pozostałe szkodliwe filtry chemiczne wys­tę­pu­ją w INCI pod nazwami:

    Octinoxate (Octyl Methoxycinnamate)
    Homosalate
    Octyl Salicylate
    Avobenzone (Butyl Methoxydibenzoylmethane)
    Octocrylene
    Ensulizole (Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid)
    Ethylhexyl Dimethyl PABA
    Syntetyczne zapachy

    Syntetyczne substancje zapachowe są tańszym odpowiednikiem naturalnych zapachów pochodzących z roślin. Praktycznie wszystkie znane związki zapachowe naturalne mają swoje chemiczne odpowiedniki. Są one szczególnie cenione przy produkcji perfum, jako że pozwalają na tworzenie niebanalnych wielo­wymiarowych kompozycji.
    Syntetyczne zapachy są powszechnie sto­sowane we wszystkich typach produktów kosmetycznych. Powodują silne reakcje alergiczne, alergie skórne. Łatwo wchłanialne akumulują się w organizmie.
    Ostatnio podejrzewa się, że syntetyczne piżmo (popularny składnik perfum, kremów po goleniu, mydeł i innych produktów higienicznych) zaburza pracę układu dokrewnego i wywołuje nowotwory.

    Syntetyczne barwniki
    Syntetyczne barwniki to tańsza wersja barwników pochodzenia naturalnego. Syntetyczne barwniki uwalniają aminy aromatyczne, spośród których wiele jest substancjami drażniącymi, a nawet toksycznymi.
    Występują powszechnie w produktach kosmetycznych, głównie w kosmetykach do koloryzacji włosów. Stwierdzono, że mogą wywoływać nowotwory.





REKLAMA

oświetlenie na wesele         dj kielce         dj z kielc

Wynajem, scena, nagłośnienie, oświetlenie, Kielce, www.naglosnienia-kielce.pl Dj Kielce, www.djnorbi.com.pl Dj Kielce, www.dj-kielce.pl

masaż klasyczny kielce, gabinet gimnastyki korecyjnej kielce, rehabilitacja dzieci i młodzieży kielce, leczenie skolioz Kielce, leczenie płaskostopia kielce, korektywa Kielce, rleczenie koslawości stóp, szpotawości kolan, koślawości kolan, prywatna gimnastyka kielce, leczenie Wad postawy Kielce, leczenie klatki kurzej Kielce, hiperlordozy, leczenie hiperkifozy kielce, rehabilitacja dzieci, rehabiliktacja młodzieży Kielce, gimnastyka korekcyjna kielce, ćwiczenia korekcyjne kielce, zajęcia z korektywy kielce, na nfz, ćwiczenia w wadach postawy, ćwiczenia skoliozy, leczenie pleców płaskich, leczenie pleców okrągłych, leczenie płaskich stóp, rehabilitant dziecięcy, fizjoterapeuta kielce od dzieci, leczenie szpotawości kończyn dolnych, rehailitacja w sm kielce, rehabilitacja w uszkodzeniu rdzenia kręgowego, rehabilitacja po udarze, rehabilitacja po wylewie, ćwiczenia indywidualne, ćwiczenia na, ćwiczenia w skoliozie, leczenie bólu kręgosłupa, masaż klasyczny kielce, masaż leczniczy kielce, drenaż limfatyczny kielce, kompresjoterapia kielce, plecach płaskich, skolioze, płaskostopie, kompleksowa fizyczna terapia udrażniająca, koślawości, plecach okrągłych, ćwiczenia w szpotawości kończych dolnych kielce, ćwiczenia w wadach kończyn donych Kielce, w wadach kręgosłupa, masaż bańką chińską kielce, w wadach klatki piersiowej kielce, prywatna rehabilitacja dla dzieci, pediatryczna, prywatna gimnastyka korekcyjna, rehabilitacja domowa kielce, rehabilitacja środowiskowa, prywatne leczenie Kielce